Rabu, 12 Disember 2012

PENCARIAN BARU BERMULA

Salam...
Semakin ku cari semakin banyak benda yang aku x tau... patutlah ramai yang dah surrender...he he..pencarian bermula setelah hati terdetik dan pesanan arwah ayahnda yang belum sempat ditunaikan....
Sebagai anak yang hampir ke destinasi yang dicari kurasakan akulah insan yang terpilih bagi melunaskan amanat arwah.... terasa sayu dan sedu juga hatiku x dapat menyelesaikannya semasa arwah masih hidup lagi......tapi apakan daya masa, halangan dan kederat yang tidak mengizinkan membuatkan segalanya terbantut ditengah jalan.. bagai ada pokok yang menghalang perjalanan di lebuhraya...

Terima kasih kuucapkan kepada rakan taulan yang banyak membimbing dan memberi bantuan semasa pencarian ini baru bermula...

Terima kasih juga kepada saudara2 yang banyak memberi petunjuk dan memberi semangatku untuk lebih terus berkeyakinan dalam pencarian ini..

Mungkin sudah suratan takdir waktu ini pencarianku bermula. sesudah 10 tahun lebih aku berada disini.........hati mulanya rasa xbisa mula mencari,,, sebab halangan yang datang menimpa2..kita hanya merancang, hanya tuhan yang menentukan.  Aku pasrah...aku ku cuba sedaya upayaku yang termampu..mak, abe, abang, kakak adik, rakan taulan, restuilah pencarianku ini..keikhlasan dan sokongan kalian amatku harapkan...

Kepada sesiapa yang membaca secara sengaja dan tidak sengaja article ini..yang mengetahui penghijrahan 4 orang bersaudara dari Minangkabau diharapkan menghubungi saya melalui e-mail...kerjasama anda tidak boleh saya balas melainkan dengan izin Allah dan hanya Allah sahaja yang mampu membalasnya.

Terlalu sedikit maklumat yang saya ada yang membantutkan saya dalam pencarian ini... Arwah ayah ada berpesan manuskrip salasilah ada di Mela @ Kerambit, Jerantut..tapi saya xtau dengan siapa saya harus rujuk..
Setelah mencari dalam internet..makin pening dibuatnya.. sebab banyak sesi penghijrahan orang sana ke sini... kalu x silap dekat 5x sesi. yang paling dasyat ketika perang belanda ke atas pagar ruyung...semua kerabat diraja dibunuh oleh mereka dan mana yang sempat telah berhijrah ke semenanjung...so.. bermulalah satu ikatan orang sana dengan orang sini.....................................................................................................

Khamis, 6 Disember 2012

Isnin, 3 Disember 2012

HAPPY HOLIDAY TO ALL

Salam... semuanya.. fuh.. lama x update baru... mesti ada hak yang windu kat i... maklumlah.. orang glamor kan... hu hu..

Oleh kerana masa dah mengizinkan saya mengupdatekan blog ni. disini saya coretkan sedikit entry baru buat semua peminat seme...maklumlah dah jadi bujang kelamin skung nih. anak2 n husband dah pos ke kelantan..tinggal kita kat lepis nih sowang2.. kecian..

Tapi xperla. untuk sebulan bulan 12 nih jer.. jangan sampai x balik udah ler.. mengamuk ibu. ha ha..
Masih lagi dalam mood cuti.. nak start kerja pun rasa kureng.. x perla boss understanding kan.

hu hu.. leh lak masukkan gambar nih.. cuti agaknya line x busy kat opis nih.. hu hu.. nasib baik pengarah x skodeng.. ha ha ha..

Kisah afik merajuk sebab x dapat main dengan samsung galaxy tab 7.. he he.baru grap kat kbmall...menangis bersama2 along semalam sebab x kasi tab tuh.. he he.. ibu bli mahal2 nak bagi korang main.. mana patut beb.. x perlah nak soh papa blanja beli mainan lain lak ek.. ibu kesunyian kat lepih nih.. soh ibu buat teman lah tab tuh.. diorang merajuk sampai x nak cakap bile ibu call. hu hu.. apa la korang nih.. kecian ibu..
peper pun.. i love u all so much.. muaaaaaaaaaaaahhhh.... nanti ibu kasi main bile ibu balik kelantan ek...cayang ucuk acin apik...

Khamis, 18 Oktober 2012

KEK RED VELVET

 KRIM CHEESE
Kek yang telah ditopping kan dengan cheese.. lupa lak nak snap gambar kek hak yang bogel.. hu hu.

 keh letakkan strawberry n anggur diatasnya..

 snap gambo dekat sket.. hu hu.. nampak krim tuh x brapa rata. maklumlah.. bukannya pakar.

 warna merah yang mengancam jiwa dan raga..


abaikan gambar kaki tuh... dok jauh tuh.. teknik computer lah katakan.. macam hiasan atas kek plok gayanya.. ha ha ha.

Ahad baru ni lepas geram nak makan kek nih.. dok asyik nengok hak orang jer.. bila masa kita plak nak try.. yer x?  umph... memang sedap.. krim cheese yang menggoda.. mula tu masa makan lepas sahaja letak topping tu.. rasa macam kek biasa jer.. pastu.. keesokkannya lepas letak dalam peti semalaman.. eh.. sedap pulak rasanya.. so..moist.. sebab  guna susu segarkan... macam kek coklat moist lah.. makin lama simpan makin lah sedapnya...

Kengkawan pejabat ramai yang mintak resepi.. hu hu.. saya pun malas nak print.. so.. nengok disini lah yer..sedap kata diorang.. sampai menjilat jari.. pada kengkawan hak online nengok sajer lah yer macam biasa... kalu nak rasa kena lah cuba resepinya..

Alamat resepi x leh nak salin la.. hu hu.. sebab taip kat opis guna mic word 07 kat umah nih plak still 03 huhu.. x leh lah nak buek camno.. len kali lah ese kasikan resepinya. malas nak copy dari blog lain.. keh dah ubahsuai dah resepi ikut suka ati keh...

Ahad, 7 Oktober 2012

KOLEKSI ROTI

 MUHAMMAD AFIQ SIDDIQQIN
Alhamdulillah..sesudah beberapa lama keh x masukkan gambar...teruja sangat hari ni dapat masukkan gambar.. ni gambar afiq masa jamuan raya posa baru nih.. senyum dibuat2 ha ha..betulla kater sue pkp ipgksm.. dia kata masalah line lah tu sebab ntah macammana gambar tetingkat hak nak masukkan gambar tuh xder.. puh..lega..

 ROTI SOSEJ : RM2.00
Aku jual ni untuk member2 sepejabat jer... kengkawan hak jauh diperantauan nengok jer lah yer..roti ni keh x masukkan sodium propionate -entah betul x ejaannya.. benda tuh fungsinya untuk memanjangkan tempoh hayat roti. tapi rotiku ni leh tahan 3 hari gak.. hu hu..

 ROTI COKLAT BERINTI COKLAT RM1.50 DUA BIJI - HAK X MASAK LAGI

HAK YANG SUDAH DIBAKAR

 PAU COKLAT KUKUS

yummy yummy.. edapnyer..

WATER ROUX (BAHAN UNTUK MELEMBUTKAN ADUNAN ROTI) - memang lembut rotinya macam roti gardenia bila dah masak (perasan) sebab k water roux ni lah.. hu hu..campuran dua sudu besar tepung roti n secawan air gode2 atas dapur api sederhana dapat ler

Selasa, 2 Oktober 2012

MOHD DANISH AMJAD

 AMJAD UMUR DALAM 6-7 bulan...
SUJUD SYUKUR

Alhamdulillah.. dekat sebulan juga xleh nak masukkan gambar dalam blog... tapi tup2 malam nih leh plak.. tu lepas geram nih.. gambar nih gambar anak sedara...montel umur baru 3 tahun tapi berat 20 lebih kilo...kitorang panggil amjad awer.. sebab kalu dia naik syeh.. dia akan cakap awer..(power) ala2 power rengers kot.. hu hu...comel.. macam ahli sumo..cakap pelat..tapi cerdik..masa cakap awer tuh tangan dia akan kebelakang..ala2 kabe hero kabe zero. tu yang xleh lupa n nak tergelak tu..

Oklah.. dah abes lepas geram dah..nanti akan dimasukkan gambar2 terbaru koleksi roti2 homemade ku yang sedang hot dipasaran.. hu hu...tunggu........................makasih le kengkawan yang sudi mengoder ngan keh.. walaupun lama tunggu baru leh dapat.. ha ha.. almaklumler kerja.. penat lah nak buat pas waktu kerja.. kena tunggu hari sabtu n ahad baru leh bukak kedai..bye bye.. mata dah ngantuk nih.. lain kali jumpa lagi..

02.10.20012 jam 10.22 mlm

Rabu, 19 September 2012

SALAM 1 MALAYSIA PER LAH NAK JADI DENGAN BLOGKU NI.... DAH LAMA DAH X MASUK ENTRY BARU.. BUKAN APER... MASALAH KEMBALI BERULANG...X LEH NAK MASUKKAN GAMBOR LER...GERAM BETUL. TULAH SESAPA YANG LEH BAGI PENDAPAT CAMNO NAK GODAM BENDA ALAH NIH... HUH .. GERAMNYER... DIUCAPKAN BEBANYAK MAKASIH LAH SESAPA YANG LEH MENOLONG.. HU HU... SALAM... SEMOGA KEMBALI DAPAT KETEMU...

Isnin, 9 Julai 2012

LAGI LAGI CROCHET

 3 kuntum bunga untuk headband nih saya baru buat hari Ahad baru nih. lepas mengemas ngemas rumah.. nak letak kat headband kononnya.

 bunga nih aku namakan bunga raya.. hu hu... nak letak kat headband gak.. x tau lah sapa plak yang berkenan dengan bunga nih...

 hak belakang tuh sebenarnya nak buat pencil case.. tapi xdan siapkan lagi sebab benang pink tuh abes.. hu hu.. terpaksa stop dolulah projek nih...
ni lah headband yang aku maksudkan.. dah siap pon.. sesapa nak leh order.. sesapa pun leh pakai.. free saiz.. huh.. dari mak ke anak leh pakai... jangan bapak nak pakai udah.. hu hu. nih ready stok .. sapa cepat dia dapat..

Khamis, 5 Julai 2012

ROTI HOMEMADE

 Hu Hu... makin ligat koi entry gambor2 yang baru.. maklum lah lepas geram dah lama x leh masukkan gambor.. ha sekarang per lagi.. ni gambor roti2 yang telahku buat lebih kurang sebulan yang lepas..aku ada tapau sket untuk pejabat.. sedap diaorang kata.. macam kat kedai punya.

 ni gambor yang lagi dekat.. bagi korang meleleh air liur.. hu hu (macam sedap sangat) dalamnya kosong jer.. cume aku taburkan kismis dan ceri potong atas dan disapukan telur bercampur dengan telur.. jadi lah manis sket rasanya...masa makan panas2 sedaplah rotinya.. bila dah sejuk kureng lah plok rasanya.. tapi aku betul2 puashati le buat roti nih..anak2 pun sukannya..terutama hak sosej tuh..tapi x dan nak snap dah kena ngap dolu..

gambar sebelum dibakar..
Baru nih balik kampung dan juga shopping di Tunas Manja beli tepung high protien.. kat lepeh nih mana nak cari.. serba serbi susah.. hu hu..aku dapat tangkap 3 bungkus tepung roti.. hu berbaloi lah untuk sebulan stok.. huhu...dah susah lah nak balik kampung jauh..nunn...Oklah stop dulu stakat nih..

Rabu, 4 Julai 2012

CUTE BOOTIES BABY

                                                            ORANGE BOOTIES BABY
                                                         SAIZ LEH PILIH...3-4 1/2 INCI
BOOTIES NI DAH DIPUNYAI OLEH ANAK SAUDARAKU...X DAN NAK SNAP SEBELAH LAGI.. HU HU EXITED NAK AMBIK GAMBOR HUHU...


GREEN BOOTIES (READY STOCK)
SAIZ 4 INCI
SOLD..
... SAPA NAK PATTERN NI LEH SMS 0199784362/ EMAIL aidahayob@yahoo.com.my segera..

KOLEKSI MINYAK WANGI KASTURI KIJANG

TERBARU!!!!
STOK KASTURI MAWAR (JERNIH) BOLEH ANDA DAPATI DIKEDAI SAYA DENGAN HARGA RM15.00 SEBOTOL (TIDAK TERMASUK PENGHANTARAN) CEPAT!!! SEBELUM TERLAMBAT.........(GAMBAR ADA DI ATAS-BERWARNA JERNIH) BAUNYA HARUM SEPERTI MAWAR/ROS, AMAT SESUAI UNTUK WANITA, ANAK GADIS, MAHUPUN SI DARA.....AMAT MENYEGARKAN DAN MEMBERI SEMANGAT DAN AURA KEPADA SI PEMAKAINYA

STOK YANG MASIH ADA SEKARANG IALAH KUNING, PUTIH, MERAH
HARGA PROMOSI SEKOTAK (12 BOTOL) RM90. HARGA TIDAK TEMASUK POSBIASA..-HANYA UNTUK MINYAK WANGI YANG BERNILAI RM10.00 SAHAJA (KANDUNGAN 3 ML)

Isnin, 25 Jun 2012

SELESAI MASALAH

Alhamdulillah... setelah sekian lama... kira-kira 3 minggu gak ler x leh masukkan gambar dalam blog akhirnya cobaan dapat di atasi...
Timbul lak idea nak mengedit hak lama..lalu dapat lah saya memasukkan gambar-gambar booties hak yang kiut miut tuh...
Kalu anda nak nengok koleksi booties tuh leh lah nengok di bawah nih...
Terharu rasanya dapat gak masukkan gambar2 terbaru booties2 kesayangan nih..
OK lah.. masa x begitu mengizin kan saya meneruskan taipan saya nih... lain kali jumpa lagi...
cauw cin cauw....

                                            CUCI MATA NGAN GAMBAR ANAK2 KU

                                              along atas umah pun nak pakai google... hu hu..

Gambar along n apik yang diedit melalui telepon... sonok sangat apik nengok gambar dia nih..dia kata nak simpan rambut panjang cam nih.. hu hu.. comel comel anakanda.. gambar afiq masa umur 2 tahun..

Ahad, 20 Mei 2012

KASTURI KIJANG


KASTURI KIJANG (MINTA IZIN TUAN EMPUNYA BLOG PAPARKAN GAMBAR DI BLOG SAYA NIH...)

Kalau sesapa nak tau nih lah kasturi kijang yang dimaksudkan...


Kasturi bertindak sebagai agen haruman selain dipercayai mempunyai kelebihan dalam dunia perubatan tradisional. Ia merupakan entiti paling berharga yang didatangkan dari tubuh kijang jantan.

"Bahawa dinding-dinding syurga itu batu-bata dari perak dan emas. Tanahnya pohon kimkuma (Za'faran) dan buminya kasturi.'
Diriwayatka oleh al-Tarmidzi daripada Abu Ayub R.A daripada Nabi Muhammad S.A.W maksudnya,
"Empat perkara daripada sunnah Rasul-Rasul iaitu: malu, berwangi-wangian, iwak dan nikah"
(Hadis Hassan)

Kasturi minyak wangi kesukaan Nabi Muhammad S.A.W.
Diriwayatkan oleh Muslim sesungguhnya Nabi S.A.W telah bersabda maksudnya,
"Kasturi adalah minyak wangi yang paling baik sekali"
Diriwayatkan oleh Al-Bukhari daripada Aishah R.Anha katanya,
"katanya.."Aku telah menyapu minyak wangi kepada Nabi S.A.W dengan minyak wangi sehingga aku dapati bau dan kesan minyak wangi di kepala dan janggutnya".


Mengamati petikan hadis riwayat Al-Bazzar ini membayangkan kepada kita betapa keenakan bauan kasturi itu sudah lama disebut dan disampaikan dari mulut ke mulut.
Sekian lama merentangi latar zaman, waktu dan masyarakat, rahsia kehebatan kasturi terus diperkata. Hinggakan apa sahaja yang berbau harum dikaitkan dengannya.

 Walaupun kerap ditemukan di bahagian antara perut dan genital, kasturi jugabukan janggal jika ia tumbuh di bahagian-bahagian lain haiwan tersebut, seperti di leher, badan atas dan juga kepala.
Apabila tertanggal atau dipotong dari tubuh kijang tersebut, bintil kasturi yang mengering membuatkan kandungan berwarna merah keperangan berubah menjadi hitam dan keras.
Jika ditekan kuat atau diketuk, butiran kecil akan terkeluar darinya dan bahan itulah yang dicampur bersama minyak atau ekstrak wangian.
"Sejak ratusan tahun lalu, ia digunakan dalam pembuatan wangi-wangian. Kasturi juga bertindak sebagai agen penyebar haruman selain dipercayai menjadikan bau haruman lebih tahan lama.

  • "Pendek kata, ia merupakan produk haiwan yang paling berharga dan haiwan tertentu sahaja menghasilkannya,"
Dalam dunia ini, hanya terdapat lima jenis haiwan yang menghasilkan kasturi iaitu kijang jantan, lembu, musang, kura-kura dan tikus. Paling popular adalah kasturi kijang jantan yang hidup di pergunungan Himalaya.
wallahualam.....



              Koleksi Kasturi Kijang di kedai tempat kitorang mengambil minyak wangi kasturi kijang.

Dereta Minyak Kasturi Kijang
Saya teruja sangat melihat deretan minyak wangi nih.. semerbak bau haruman minyak wangi satu kedai nih...

Sabtu, 3 Mac 2012

MINYAK WANGI KASTURI KIJANG

huk... lama juga saya x menulis sesuatu dalam blog ni... sibuk memanjang... sekarang nih baru nak stat meniaga minyak wangi plak....

taraaaaaaaa.....


 
 


Berdasarkan kajian yang dibuat oleh ilmuwan Islam terutamanya Imam Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah R.A. dan ahli-ahli perubatan Islam, maka kasturi didapati mempunyai banyak khasiat, antaranya:-

1) Memberi kekuatan pada roh
Haruman adalah santapan roh, manakala kasturi adalah merupakan sewangi-wangi dan sebaik-baik haruman sebagaimana sabda Nabi SAW: “Sebaik-baik wangian adalah minyak kasturi” (Hadis Riwayat Muslim)

2) Menenangkan Jiwa

3) Mencerdaskan akal dan menyihatkan otak

4) Menghilangkan ketakutan dan kebimbangan

5) Menghilangkan debaran jantung

6) Menghilangkan Sesak Nafas

7) Melegakan Lelah (Asma)

8] Menyedarkan orang yang pengsan

9) Memperkuatkan organ luaran tubuh

10) Memperkuatkan organ dalaman tubuh

11) Menghilangkan rasa gementar

12) Menghilangkan sejuk tubuh

13) Membuang angin yang berlebihan dalam tubuh

14) Menawarkan racun atau bisa-bisa binatang

15) Menghilangkan kesakitan sewaktu kencing

16) menjernihkan mata putih pada mata

17) Berfungsi memelihara kesihatan secara keseluruhan

18] Mencegah wabak penyakit

19) Melanjutkan usia

20) Meredhakan Allah SWT, menyukakan para malaikat dan orang-orang soleh, dan sebaliknya dapat mengusirkan syaitan laknatullah dan kuncu-kuncunya.
Menurut Imam Syafie R.A. bahawa antara perkara yang dapat menguatkan badan jasmani ialah dengan mencium bau-bauan yang harum (spt kasturi).

*untuk makluman wangian kasturi ini telah dibacakan zikir 1000 kali dan didoakan ayat-ayat Al-Quran bagi menghindarkan pelbagai penyakit rohani dan jasmani seperti sebagai penerang hati, mencegah penyakit angin ahmar, menghindarkan gangguan makhluk halus.

CARA PENGGUNAAN :

Oleskan minyak pada lengan dan selawatkan 3 kali dan diraupkan ke muka dan hidu dalam-dalam hingga masuk ke paru-paru...

Untuk selesema ; sapukan minyak ke atas sapu tangan dan rendam sapu tangan di dalam mandian suam... amalkan sehingga selesema hilang....sekurang-kurangnya 3 kali mandian..

Untuk penerang hati : oleskan ke pergelangan tangan dan cium wangian hingga terasa ke paru-paru...

Menurut Syed Hayat Ali Ridzha al Khiyami an Naqsyabandi, pesakit yang terkena sihir hendaklah memakai di '32' point tubuh badan setiap malam.  iaitu :

20 : di semua hujung jari tangan dna kakinya.  Antara kuku dan kulit
2: dua lubang hidung
2: dua lubang telinga
2: dua kening
1: disekeliling mulut
2: dua puting payu dara
2: dua lubang kemaluan (qubul dan dubur)
1: lubang pusat
SELAMAT MENCUBA..

HARGA PROMOSI : RM 10 SEBOTOL.. TIDAK TERMASUK PENGHANTARAN!!

TESTIMONI

Saya mengalami lenguh-lenguh satu badan semenjak dua menjak nih. Saya membeli minyak kasturi atas sokongan dari empunya blog.  Setelah mendengar nasihat n celoteh tuan rumah supaya saya mandi dengan air suam dicampurkan dengan minyak kasturi.. Minyak kasturi dioles pada sapu tangan dan direndam dalam mandian suam. Alhamdullilah, badan saya bertambah segar dan bertenaga.  Wangi jer rasa satu badan, tidurpun lena... abang pun sayang sebab satu badan harum..... kak wan satu pejabat..

Saya mengalami selesema hampir seminggu lebih... Saya cuba mandi dengan kaedah sama seperti di atas. dan hasilnya selepas lebih kurang dua kali mandi dengan minyak kasturi... selesema saya hilang terus.. kepala terasa segar, badan wangi... korek telinga pun bau wangi.... he he...tuan tanah.

Ini cerita lain pulak.. sahabat suami saya turut mengedar kasturi ini... pada suatu hari.. datang seorang sahabat kepada sahabat suami saya nih...pok pek pok pek..dia bercerita dia mengalami masalah kena buatan orang... sahabat suami saya ni..bagi dia cium minyak wangi kasturi nih...huh..tup tup..dia macam x sedar diri.. dia marah minyak wangi apa yang ko kasi aku bau nih... kata dia dengan marah... sahabat suami saya ni panik....pas tuh dia dapat idea.. baca ayat kursi dan tepuk belakang badan si polan tuh...alhamdullilah sedar.. dia pun minta maaf dengan sahabat suami saya tuh... dia bagitau dia dalam keadaan sedar dan tidak pada masa tuh.. (hak yang marah tuh sebenarnya bukan dia tapi ada makhluk lain yang menguasai dan xsuka dengan wangian kasturi berkenaan... kesimpulannya kasturi kijang nih, memang x disukai oleh jin dan syaitan yang berpaling tadah pada Allah.. sebab kasturi kan wangian syurga..so.. pikir-pikirkanlah... hu hu...

Setelah menggunakan/meletakkan wangian ini di telapak kaki saya yang dah berbulan gatal.. alhamdulillah ianya sembuh seperti sediakala.. pn. S. kuala lipis.

Saya tuan tanah pun mengalami gatal-gatal tekak sebab kadang-kadang alahan pada makanan laut dan resdong. bila terasa gatal saya sapukan minyak wangi nih pada leher saya.. alhamdulillah.. kurang sket gatalnya..

Cik bedah nik kawan sepejabat saya... dia belikan minyak kasturi nih ke suaminya... haritu goutnya menyerang kat kaki... so dia teringatkan minyak kasturi yang dibelinya dengan saya.. pastu dia soh suaminya gosok minyak tuh ke kakinya.... alhamdulillah... lega rasanya...pastu suaminya pun rekemen lah plak ke kengkawan dia. setakat nih dah lima botol dia ambik ngan saya.... terima kasih cik bedah... rezeki2.

Satu hari saya diserang sakit gigi...kata cik bedah (kawan sepejabat) letak ler sensodyn (xtau eja) kat tempat sakit tuh.. sebab dia dah penah buat ok tahan sket sakitnya... saya cuba gak tapi sekejap jer baiknya. pastu menyerang lagi..hmm pikir camno lah nak buat ni..pastu try ambik minyak kasturi hak warna kuning tampal ngan kapas kat tempat sakit tuh.. alhamdulillah dah sebulan dah dia dah x menyerang kembali..  Si afiq plak masalah gusi bengkak.. pastu saya buat cara yang sama.. alhamdulillah sampai sekarang dah x ngadu sakit gigi dah..

Kak ila kawan sepejabat nih balik ke kampung dia di kelantan.. ntah macam mana pagi tuh dia bangun mata bengkak..kena gigit serangga katanya. selepas 2-3 jam selepas sapukan minyak wangi kasturi bengkaknya makin surut dan terus jer baiknya..

Saya sendiri sebelum menggunakan minyak kasturi ni memang selalu saja mengalami selesema.. tetapi dah dekat 4 bulan dah lebih kurang menggunakannya sebagai pewangi badan alhamdulillah selesama saya kalau pepagi tuh asyik bersin memanjang dah xder dah..jadi kalau anda ada resdong dan selesema berpanjangan eloklah menggunakan minyak wangi kasturi nih.. memang berbaloi untuk jangkamasa yang panjang.. harganya pun sangat murah berbanding di pasaran.. dia pun banyak kegunaan.. elok kalu anda simpan di dalam handbeg atau beg kerja. mudah digunakan apabila diperlukan. (chewah macam iklan jer).. huhu..

Satu lagi... minyak kasturi ni memang mujarab untuk bayi2 yang mudah mendapat selesema..al-maklumlah baby ni kan kalu kurang dari setahun doktor x menggalakkan makan ubat hospital.. so kena lah mencari alternatif lain. antaranya minyak kasturi nih lah.. dah ramai sahabat2 yang telah menggunakannya. hanya bagi baby cium jer dah mencukupi.. kalu malas nak mandikan dia.. hu hu..gunakan selepas mandi dan sebelum tidur pada malam hadir..insya allah dengan izin-Nya.